Saya psikoloji Danışmanlık ve Eğitim Merkezi


Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)

Yaşanan gün nasıl olursa olsun, beklenen gün her zaman daha güzeldir! Çünkü geçmiş kayıplarla, gelecek umutlarla doludur!

Uzm. Psikolog Yaprak ZARARSIZ
 
Birçoğumuz hayatımızın bir döneminde üzücü olaylarla yaşarız ya da bu üzücü olaylara tanıklık ederiz. Beklenmedik bir anda yaşanan, kişinin kendisinin ya da yakınlarının fiziksel ya da duygusal olarak gerçek bir tehdit altında olduğu durumları travma olarak tanımlayabiliriz. Travma sonrasında bir çok insan eski yaşamına devam eder. Bir kısmı ise yaşanan olumsuz durumları tekrar tekrar hatırlamaya (flashbeck), duygusal olarak hissizlik yaşamaya başlar. Aynı zamanda, uykusuzluk ve konsantre olmakta güçlük yaşanabilir. (Braslau, 1992)

Travmatik bir veya birden fazla anının kişinin ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu yadsınamaz. Travma sonrası stress altında hissetmek belli bir süre normaldir. Diğer bir deyişle, yaşanan olumsuz bir yaşam olayından sonra verilen anormal tepkiler normal olarak kabul edilir. Aradan aylar ya da yıllar geçtikten sonra da yoğun bir stress ve kaygı yaşanıyorsa, çevredeki insanlara karşı bir yabancılaşma söz konusuysa travma sonrası stres bozukluğundan bahsedebiliriz.

Travma sonrası stres bozukluğu üç bilişen altında toplanabilir:

1.      Acı veren yaşam olaylarından kurtulamama, olumsuz yaşam olaylarını parça parça hatırlama, bir bütün sağlayamama ve bununla birlikte yoğun bir stres va kaygı hissetme

2.      Travmayı hatırlatan durumlardan kaçınmak, duygusal olarak kendisini uyuşuk hissetme,

3.      Uyumakta ya da konsantre olmakta zorluk yaşamak, kendisini tetikte hissetmek, ani duygusal iniş ya da çıkışlar, öfke tepkilerinin artması

Travma sonrası stres bozukluğunun tedavisinde farmakoterapiler kadar psikoterapilerin de rolü çok büyüktür. Bilişsel-davranışçı psikoterapi ve EMDR terapisi  kullanılan en etkili terapi ekollerindendir.

Referanslar
Barret DH, Green ML, Morris R ve ark. (1996) Cognitive functioning and posttraumatic stress disorder, Am J Psychiatry, 153:1492-1494.

Breslau N, Davis GC (1992) Posttraumatic stres disorder in an urban population of young adults: Risk factors for chronicity. Am J
Psychiatry, 149:671-675.

*Okuyucuyu bilgilendirmek amacıyla, Uzman psikolog Yaprak Zararsız tarafından yazılan makalenin yalnızca bir kısmı kullanılmıştır.