Saya psikoloji Danışmanlık ve Eğitim Merkezi


Sosyal Fobi

Uzm. Psikolog Yaprak ZARARSIZ
 
Sosyal fobi, kişinin başkaları tarafından değerlendirilmesi mümkün olabilecek ortamlardan kaçınması, sosyal ortamlarda kendisiyle ilgili olumsuz düşüncelere sahip olabileceklerini düşünmesi, aşağılanacağını, utanç duyacağını ya da gülünç duruma düşeceğini düşünmesi nedeniyle sosyal ortamlara girmemesi durumudur.

DSM IV kriterlerine sosyal fobi belirtileri aşağıdaki gibidir:

Sosyal ortamlarda ya da performans gerektiren durumlarda veya tanımadık insanlar önünde çıkan belirgin ve inatçı korku. Kişi burada aşağılanmasına veya utanmasına neden olabilecek biçimde davranacağından ya da anksiyete belirtileri göstereceğinden korkar.

Korkulan toplumsal durumla karşılaşma hemen her zaman anksiyete doğurur. Bu duruma bağlı veya durumsal olarak yatkınlık gösteren bir panik atağı biçimini alabilir Kişi, korkusunun aşırı veya anlamsız olduğunu bilir. Korkulan toplumsal veya performans durumlardan kaçınır veya yoğun anksiyete veya sıkıntı ile katlanabilir. Korkulan toplumsal veya performans durumlarda kaçınma, kaygılı beklenti veya sıkıntının kişinin olağan günlük işlerini, mesleki işlevselliğini, toplumsal etkinliklerini veya işlerini bozar veya fobi olacağına dair yoğum bir sıkıntı duyar. (Dilbaz, 2007)

Sosyal fobinin tedavisinde farmakoterapi ve bilişsel davranışçı terapi ile çalışılması oldukça önemlidir.
 
Referanslar
Dilbaz, N. (1997). Sosyal Fobi, Psikiyatri Dünyası.
*Okuyucuyu bilgilendirmek amacıyla, Uzman psikolog Yaprak Zararsız tarafından yazılan makalenin yalnızca bir kısmı kullanılmıştır.