Saya psikoloji Danışmanlık ve Eğitim Merkezi


Öfke Problemleri

Uzm. Psikolog Yaprak Zararsız
 
Öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen son derece doğal, insani ve duygusal bir tepkidir. Tıpkı mutluluk, üzüntü, karamsarlık gibi zaman zaman öfke hissetmek de normal ve sağlıklıdır.  Bu kadar sağlıklı olduğu bilinen bir duygu ne zaman problem olmaya başlıyor. Tıpkı diğer duygular gibi, öfke de kontrol edilemediğinde kişinin kendisine ve çevresine zarar verici bir noktaya gelebilir. Öfkenin kabul edilmemesi, bastırılması ve bu konuda yardım almayı reddetmek, öfkenin zamanla artmasına neden olur. Kronik bir hal alan öfke kişinin ruhsal ve fiziksel sağlığı açısından tehdit oluşturabilir. Bu nedenle öfkenin reddedilmesi ya da bastırılması işlevsel bir başa çıkma yolu değildir. Bunun yerine, öfkenin kabul edilmesi, öfkeyi oluşturan nedenlerin kişi tarafından araştırılması gerekmektedir. (Soykan, 2000)

Öfke ile nasıl başa çıkabiliriz?

1.      Öfkenizi tetikleyen durumlar üzerine düşünün. Ne olduğunda öfke duyuyorsunuz?

2.      Öfkenizin biçimi üzerine düşünün. Öfkelendiğinizde ne yapıyorsunuz?

3.      Kendinizi sakinleştirmek için yapacaklarınızın listesini yapın. (Örneğin; öfkelendiğiniz ortamdan uzaklaşmak.)

4.      Öfkenin sağlıklı bir duygu olduğunuz ve sizin de öfkelenmenizin çok normal olduğu üzerine düşünün.

5.      Öfkenizi ifade etme biçimiz size ve çevrenizdeki insanlara zor anlar yaşatıyor olabilir. Başka hangi şekillerde öfkenizi ifade edebilirsiniz?

6.      Öfkelendiğinizde, bunu davranışsal olarak yansıtmak yerine, sözel olarak ifade etmeye çalışın.

7.      Öfkenizin biçimini değiştirmek için kendinize zaman tanıyın.

8.      Öfkelendiğinizde bedeninizde hissettiğiniz terleme gibi fizyolojik tepkileri birer uyarıcı yani alarm olarak görün. Sakinleşmek için belirlediğiniz stratejileri kullanın ve o sorunla sakinleştiğinizde, kontrolün sizde olduğundan emin olduğunuzda ilgilenin.

9.      Probleme değil, çözüme odaklanın.

10.  Kişiselleştirmelerden kaçının.
 
Referanslar
Moon JR & Eısler RM (1983) Anger control an experımental comparıson of three behavıoral treatments Behavıor Therapy, 14, 493-505.
Soykan, Ç. Öfke ve Öfke Yönetimi. Kriz Dergisi, Ankara, 2000.
*Okuyucuyu bilgilendirmek amacıyla, Uzman psikolog Yaprak Zararsız tarafından yazılan makalenin yalnızca bir kısmı kullanılmıştır.