Uzm. Psikolog Yaprak Zararsız İlişkiler, yaşamımızın zenginliğidir. Sosyal, duygusal ve cinsel olarak doyum sağlayabildiğimiz, temel güven duygumuzu sarsmayan, rahatça kendimiz olabildiğimiz, saygı, sevgi ve bağlılık duyabildiğimiz, çatışmaların olduğu ve fakat bunları çözebildiğimiz, kendi istek ve duygularımızı ifade edebildiğimiz ve anlaşıldığımızı düşündüğümüz ilişkiler sağlıklıdır. Her zaman bu tür ilişkiler deneyimlemeyiz ya da sağlıksız olduğunu düşündüğümüz ilişkiler içerisinde kendimizi çaresiz hissederiz. Bu durum bağımlı bir ilişkinin gelişmiş olabileceğine işaret eder. Son zamanlardaki sosyal ve klinik gözlemlerim bağımlı ilişkilerin çok yaygın olduğu yönünde. Peki ilişkilerde bağımlılığı nasıl anlayacağız:
1. İçinde bulunduğunuz ilişkinin size zarar verdiğini düşünmenize rağmen içinden çıkmakta zorlanıyorsanız,
2. Ayrılık aklınıza geldiğinde ya da ayrıldığınızda yoğun kaygı ya da korku hissediyorsanız,
3. İlişkiyi sürdürmek için kötü yanlarından çok iyi yanlarına odaklanmaya çalışıp, bahaneler ürettiğinizi düşünüyorsanız
Bağımlı bir ilişki yaşıyor olabilirsiniz. Sürekli olarak hayal kırıklığı yaşadığınız bir ilişkide, mutlu olma hayali ile ilişki içerisinde kalıyor olabilirsiniz. Bu durum, ilişkiyi değil, mutlu bir gelecek hayalini arzulamak olabilir.
İlişkinizle ilgili yaşadığınız problemler gündelik yaşamınızı ve psikolojik sağlığınızı olumsuz etkileyecek düzeyde ise bir uzman desteği almanız gerekir.
ReferanslarBilgi Üniversitesi, Aşk ve İlişkiler, Psikolojik Danışmanlık Birimi, 2014.
*Okuyucuyu bilgilendirmek amacıyla, Uzman psikolog Yaprak Zararsız tarafından yazılan makalenin yalnızca bir kısmı kullanılmıştır.