Saya psikoloji Danışmanlık ve Eğitim Merkezi


Çocuk ve Ergen Terapileri

» Çalışma Alanlarımız

Boşanma Sürecinde Çocuk Terapileri

Boşanma sürecini yaşayan ebeveynlerin en sıklıkla endişe duydukları konu tartışmasız çocuklarının bu süreçten nasıl etkilenecekleri oluyor. Bu bağlamda sağlıksız giden evliliğe devam etmekle, evliliğe sona erdirmek arasında gel git yaşarlar.

Çocuklarda Öfke Problemleri

Öfke tüm bireylerin sıklıkla hissettiği dört temel duygudan biridir. Öfke uygun olarak ifade edildiği takdirde son derece sağlıklı ve bireyi koruyan bir duygudur. Eğer kontrollü olarak sergilenmezse kişinin kendisine ve etrafına zarar veren bir duygu olduğuna çoğumuz şahit olmuşuzdur.

Çocuklarda Alt Islatma

Alt ıslatma, idrar kontrolünün beklendiği 4 veya 5 yaşından sonra, çocuğun gece ya da gündüz, ardışık 3 ay boyunca haftada en az 2 kez idrar kaçırması olarak tanımlanır. Bu durum çocuğun kendine güvenini kaybetmesine, anne-baba-çocuk arasındaki ilişkinin bozulmasına ve çocuğun arkadaş ilişkilerine zayıflamasına neden olabilir.

Çocuklarda Uyku Problemleri

Çocuk için uyku, güvendiği bildiği kişilerden ve ortamdan uzaklaşıp, belirsiz olan bir duruma tek başına geçiş halidir. Bir başka deyişle anne babaya yakın olmak isteyen çocuğu anne-babadan ayıran bir süreçtir.

Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı

Mutlu bir evliliğiniz var, bir de dünyalar tatlısı çocuğunuz… Bütün bu hayatınızı etkileyen değişimlere yeni yeni alışmaya başlamışken, etrafınız “Kardeş lazım bir tane.”,” İki kardeş olsunlar, ileride birbirlerine de destek olurlar.” demeye başladı bile

Çocuklarda Yeme Problemleri

Anne babalar genellikle çocuklarının hiç yemek yemediğinden ya da yeteri kadar yemediğinden yakınırlar. Çocuğun yemek masasında oturmak istememesi, yemeğiyle oyun oynaması, televizyon karşısında yemek yemesi, önündekilerin hepsini bitirmemesi ebeveynleri en çok kaygılandıran konulardan biridir.

Çocuklarda Konuşma Bozuklukları

Konuşma bozukluğu, konuşmanın akışında, ritminde, tizliğinde, vurgularında, sesbirimlerinin çıkarılışında ve anlaşılmasında bir bozukluğun olmasıdır. Konuşma bozukluğunda

Çocuklarda Depresyon

Genel olarak bilinenin aksine depresyon yalnızca yetişkinlik döneminde yaşanan bir problem değil çocukluk çağında da karşılaşılan problemlerden biridir

Disleksi

Disleksi ne demek denildiği zaman kimi bilim insanlarınca "kelime körlüğü" olarak nitelendirildiği görülür. Disleksi problemi olan hastaların beyni kelimeleri farklı işlediği için, bu durum kelimelerin çözümlenmesini, hecelenmesini ve tanınmasını güçleştirir.

Okul Olgunluğu

Okul olgunluğu kronolojik yaşların ötesindeçocuğun bilgi ve becerileri doğrultusunda okula başlamaya hazır olup olmaması ile ilişkilidir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Günümüzde hiperaktivite; hareketli, enerjisi fazla olan, yerinde duramayan çocuklar için kullanılan bir sıfat haline geldi. Aynı şekilde dikkat eksikliği de, konsantre olmakta zorlanan, uyum sorunları yaşayan çocuklar için yaygın olarak kullanılan bir tanımdır.

Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı, bireye değerlendirildiğini hissettiren, süreçteki başarıdan çok sonuçtaki başarıya odaklanmaya neden olan, genel olarak edinilmiş bilginin sınav sırasında etkili bir şekilde kullanılmasını engelleyen bir kaygı türüdür.

Oyun Terapisi

Yetişkinler için bireysel terapi ne ise çocuklar için de oyun terapisi odur. Bilindiği gibi çocuklar -sözel becerileri ne kadar gelişmiş olursa olsun- duygularını ve düşüncelerini biz yetişkinler kadar iyi anlayamaz ve ifade edemezler.

Tırnak Yeme

Çocuklarda tırnak yeme problemi genelde bir tepki olarak ortaya çıkar ve güvensizliği simgeler. Gelişim çağında 3-4 yaşlarında sıkça rastlanan bu problem, öğrenilmiş bir davranış olabilir. Ailedeki sıkıntılı durumlar, ebeveynler arasındaki geçimsizlik, yaşanmış travmatik, korku verici bir olay da çocukta tırnak yeme davranışının görülmesinde etkili olabilir.