Boşanma Süreci Danışmanlığı
Boşanma , iki insan arasındaki beraberliğin sona ermesidir. Çiftler bazen evli olarak kalsalar da aralarında duygusal bir boşanma olabilir. Bazen de yasal olarak boşansalar bile birbirlerinden kopamama durumları yaşanabilir.
Boşanma öncesi, boşanma sırası ve sonrasında birtakım değişik duygu ve düşünceler baş gösterebilir. Bu sürecin herhangi bir döneminde bir uzmana başvurulması bu sürecin daha kolay atlatılmasına yardımcı olabilir.
Boşanma öncesi dönem düşünme dönemidir. Bu dönemde ilişkideki sıkıntıların fark edilip, bunlarla yüzleşilen süreçtir. Bu dönemde kişi öncelikle mutsuzluk, ilişkiye yabancılaşma, kaos gibi duygular hissedilebilir. Bu duygularla baş ederken ortaya bazı davranışlar çıkabilir. Terapi arayışına girmek, münakaşa etmek, eşle yüzleşmek, tartışma her şey yolundaymış gibi yapma bu davranışlardan bazılarıdır.
Boşanma sırası dönem mahkeme dönemidir. Eşlerden biri ya da her ikisi depresyona girebilir, kızgınlık ve öfke hissedebilirler. Bu duyguların ardından bir yas tutma ve rahatlama sürecine geçilir. Eşler artık resmi olarak ayrılmaktadırlar ve boşanma işlemleri yasal olarak başlatılmıştır. Buna paralel olarak ekonomik düzenlemeler yapılır ve çevreye durum açıklanır. Bu dönemde olayların daha sessiz yaşanması önemlidir. Aile ve arkadaşlarla çok fazla temas halinde olunmamalıdır.
Boşanma sonrası dönem dengenin yeniden kurulması söz konusudur. Bu dönemde kişiler daha iyimser, kararlı olurlar. Zaman zaman pişmanlıklar ortaya çıksa da durumun kabullenilmesiyle birlikte kişinin kendine güveni artar, benlik değeri yükselir.
Boşanmanın psikolojik olarak tamamlanmasıyla da kişi hayatını yeniden yapılandırmaya başlar. Boşandıktan sonra eşlerin mümkün olduğunca aynı ortamda ve arkadaş gruplarında bulunmamaları tercih edilir. Çocuklarla ilgili olarak da bir uzmana başvurmak yararlı olacaktır.